チパはどの国のもの? UNESCOの投稿が炎上

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先月、UNESCOが同団体のインスタグラムに投稿した「チパ」の原産国について、パラグアイ人からの抗議が殺到し炎上していた。

なりたい自分

マンディオカ芋(キャッサバ、タピオカ)のデンプンを主材料として作られる、練りこみのパンのような「チパ」。ローストしたマテの茶葉で作る「コシード」 と「チパ」のセットはパラグアイ人ならば誰でも知っているソウルフードだ。

 

 

朝食にコーヒーと一緒に食べられたり、軽食、オヤツとしても馴染み深く、イースターの伝統料理にも欠かせられない。大きなザルに山盛りの「チパ」が路上で売られている様子はパラグアイを代表する風景の1つとも言える。

そのパラグアイにとってのソウルフードである「チパ」が、UNESCOによってアルゼンチンのYaboti生物圏保護区を原産とする料理として投稿されたものだから、大勢のパラグアイ人による変更を求めたポストで炎上した。

 

 

グーグルで検索すると、「チパ」の産地はパラグアイとアルゼンチン北部だと記されている。アルゼンチン北部は「三国戦争(ブラジル、アルゼンチン、ウルグアイ対パラグアイ)」以前はパラグアイの領土であったため、部分的に同じ伝統がそのまま残っている。

パラグアイ観光事務局(SENATUR)も、「チパは国内料理の中心的な料理であり、その期限はイエズス会の時代である約400年前にある。」と正式な声明を出した。

 

パラグアイの料理遺産として登録されているもの

 

このネット上での騒動後、UNESCOの投稿は変更された。

 

 

 

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Chip, chip…chipa!!! 😉 Wait, you don't know what chipa is? Let us introduce you to this small but tasty bread because Chipa is clearly more than just a food. It is a shared history and one we can celebrate together. Not surprising, food often transcends national boundaries. We have been eating long before the established nation-state. At UNESCO, we seek to find the opportunities that unite us in a common appreciation of the good things that life can bring. Today, Paraguay, the northeast region of Argentina, Uruguay, Southeastern Bolivia and Southwestern Brazil are blessed with the Chipa, a shared culinary heritage that according to some food historians dates back to early human settlements in the region and is credited to the indigenous Guarani people. Chipa is an ideal accompaniment to coffee and other beverages or any breakfast food. It is made from cassava starch, an ingredient typical to the region, along with the Yaboti Biosphere Reserve in Argentina. The cassava flour is very versatile for preparing several dishes common to the region, including this bread with cheese. The best part of chipa is that it is not only delicious but also gluten-free. Along with being a national dish in Paraguay, back in the Yaboti Biosphere Reserve, when the community sits together at the table to share a meal prepared with local ingredients and local know-how, it is, in fact, a way of celebrating life and transmitting knowledge, demonstrating that humans can live harmoniously with nature. @unesco_mab has collected sustainable recipes from UNESCO's Biosphere Reserves across world and created its very own cookbook. Stay tuned for more recipes that are delicious, sustainable, and celebrate the beauty of biodiversity. . . 👉Swipe to the side to see the recipe👈 . . .👩‍🍳👨‍🍳😋😋🙌🙌👩‍🍳👨‍🍳😋😋🙌🙌 . . #Foodie #FoodPhotography #Chipa #Cassava #CassavaStarch #Bread #BiosphereReserve #GlobalGoals #Biodiversity #SustainableDevelopment #FoodiesOfInstagram #cooking #SustainableCooking #Diversity #Recipe #Cook #Food #GlutenFree #UNESCO Photo credit: @tembiupy 📸

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情報源: La UNESCO comete un error en Instagram, ¿cuál es el verdadero origen del ‘chipá’?

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